De Helden van Vroondaal

Energieneutraal

De woningen van De Helden van Vroondaal zijn allemaal ENERGIENEUTRAAL! Maar wat betekent dat nou eigenlijk…?

Energieneutraal

Een energieneutrale woning: het kan!

De 45 woningen van De Helden van Vroondaal zijn ENERGIENEUTRAAL! Energieneutraal betekent: geen energieverbruik voor verwarming, ventilatie, koeling en tapwater, omdat al
deze gebouwgebonden energie wordt opgewekt door de zonnepanelen (PV-panelen). Natuurlijk, de maandelijkse elektriciteitsrekening blijft. Maar de woningen zijn volledig gasloos en het totale energieverbruik is veel lager dan voorheen.
Hoe we dit doen? Door te kiezen voor slimme, duurzame ontwerpen en door gebruik te maken van bewezen technologie die zichzelf terugverdient.

Het toegepaste systeem

Hoe zat het ook alweer? 

In 2015 is de zogenoemde EPC (energieprestatiecoëfficiënt) verlaagd naar 0,4. Vanaf 2021 is de EPCeis vervangen door de BENG-eisen. Daarom moeten nieuw te bouwen woningen ‘Bijna Energieneutraal’ zijn. Maar in De Helden van Vroondaal gaan we zelfs al een stap verder en zijn de woningen helemaal energieneutraal.

Het energieverlies wordt maximaal beperkt door:
– Verbetering van de woningschil door betere isolatie en toepassing “triple-glas”;
– Toepassing van warmteterugwinning bij douchen en ventilatie;
– Toepassing van de meest energiezuinige apparatuur;
– Plaatsing van zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit.

Wat kan ik als bewoner verwachten?

Een huis met prima isolatie. Warm in de winter en koel in de zomer. En ruim voldoende warm water. Dankzij warmte- en koudeopslag, een bewezen methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan. De warmtepomp zorgt vervolgens dat die energie daar komt waar die nodig is. De woningen in dit project hebben allemaal vloerverwarming en -koeling,
een uitgekiend klimaatsysteem dat zorgt dat de temperatuur in huis altijd constant is. De warmtepomp geeft de warmte af aan de vloerverwarming, waarbij 80% van de warmte uit de bodem wordt gehaald en de overige 20% uit het elektriciteitsnetwerk.
De zonnepanelen leveren dan op jaarbasis genoeg elektriciteit om de warmtepomp te laten verwarmen en warm water te bereiden.U heeft dus ook geen overlast door onderhoudswerkzaamheden. Dit gemak is mede te danken aan de gebruikte materialen. Extra pluspunt voor kopers: u bespaart op uw onderhoudskosten. En mochten er in de eerste jaren bouwkundige gebreken aan het licht komen, dan worden die dankzij de garantieregeling voor u opgelost.
Voor koeling is alleen een circulatiepomp in de warmtepomp nodig. Voor koeling komt 95% van de koude direct uit de bodem onder uw huis. Is het buiten koud? Dan zorgt de warmtepomp dat de vloer aangenaam warm aanvoelt en de kamer wordt verwarmd. Is het buiten warm? Dan zorgt de vloerkoeling voor extra comfort.

Energieneutraal: Wat betekent dat voor mij?

Sinds 1 januari 2021 gelden de BENG-eisen voor nieuwbouw. Deze regels stellen eisen aan de maximale energiebehoefte, het fossiele energieverbruik en aan de opwek van hernieuwbare energie. Voor de berekening gelden wettelijke normen. De woningen van De Helden van Vroondaal zijn energieneutraal en gebruiken, volgens de berekeningen, geen fossiele energie voor verwarmen, koelen, warm water en ventilatie. In vaktermen: BENG 2 = ≤ 0 en BENG 3 = ≥ 100%.
Dat betekent dat de gebouwgebonden energie (verwarmen, koelen, warm water, ventilatie) in theorie wordt opgewekt door de zonnepanelen.at merkt u aan uw energierekening. Bovendien draagt u hiermee bij aan een beter klimaat en een beter milieu.

De elektriciteit voor huishoudelijke apparatuur en voor verlichting is geen onderdeel van deze berekening. Het werkelijke energieverbruik hangt af van het klimaat en het gebruik van de installaties.
Voor de energieneutrale woningen van De Helden van Vroondaal gelden bovendien aantrekkelijke hypotheekvoorwaarden. Vraag hiernaar bij uw financieel adviseur.